Opzetten van een dubbele sprang
Enige basiskennis van sprang is gewenst, voor je begint aan een dubbele sprang.
Het is bijvoorbeeld handig om de basissteek van "interlinked" sprang te kennen en te weten hoe je gaatjes kunt maken.
Er zijn verschillende manieren om een dubbele sprang te doen. In het boek van Peter Collingwood wordt een andere manier beschreven. 
Ik gebruik hier echter een methode van werken aan beide kanten van het frame.
Bij deze methode worden ook 2 veiligheidskoorden gebruikt. Om ze uit elkaar te houden vind ik het handig om hiervoor verschillende kleuren te gebruiken.

Fenny Nijman, van het boek "Sprang, Egyptisch vlechten, heeft voor mij ooit een duidelijke tekening gemaakt, om uit te leggen hoe je een dubbele sprang opzet. Graag deel ik deze tekening hier.

Tekening opzet dubbele sprang - door Fenny Nijman
Zoals is te zien op de tekening zijn de blauwe draden aan de voorkant van het frame, met het onderste veiligheidskoord, terwijl de rode draden aan de achterkant van het frame zijn, met het bovenste veiligheidskoord.
De eerste draad (in blauw) gaat dus van onder naar boven achter het onderste  en voor het bovenste veiligheidskoord langs. Daarna gaat het van voor naar achteren over het bovenste koord (of stokje) en dan weer naar beneden voor beide veiligheidskoorden langs en van achter naar voren onder het onderste koord (of stokje) langs. 
De tweede draad (in rood) gaat van onder naar boven achter beide veiligheidskoorden langs, van voor naar achteren over het bovenste koord (of stokje), naar beneden toe gaat het over het bovenste en achter het onderste veiligheidskoord langs en van achter naar voren onder het onderste koord (of stokje) langs. 
Ga zo verder met de 3e draad, als op de tekening.

Als alle draden op deze manier zijn opgezet, dan breng je je handen eerst in het veld van het onderste veiligheidskoord en je duwt het naar boven en naar beneden, waarmee je je eerste veld voor de sprang maakt.
Hetzelfde doe je ook aan de andere kant van het frame met het veld van het bovenste veiligheidskoord.
Nu ben je klaar om met de sprang te beginnen. Werk aan beide kanten van het frame een aantal toeren sprang, liefst met gaatjes.  Daarna kun je gaan wisselen tussen voor en achter. Dit kun je doen door een deel van de draden, of alle draden van voor naar achteren en van achteren naar voren te brengen. Dit gaat het gemakkelijkste wanneer je gaatjes hebt gemaakt. Hoe je dit precies doet, leg ik uit in een document, waarnaar een link staat aan het eind van deze pagina.

Op onderstaande foto zie je beide kanten van dezelfde sprang, nadat ik een aantal toeren met gaatjes heb gemaakt aan beide kanten van het frame.
Omdat ik garens van verschillende dikte heb gebruikt, moet ik meer toeren werken met de dunne garens om deze op dezelfde lengte te krijgen als de toeren met het dikke garen.

Begin dubbele sprang
Werkbeschrijving wisselen voor- en achterveld in dubbele sprang
Zie hiervoor onderstaande link

Dubbele sprang - werkbeschrijving .pdf