Expositie op Textiel Festival Weerribben
17-05-2019  08:11

Met mijn project Feathers and dragons maak ik deel uit van de kunstroute van het Textiel Festival Weerribben op 14, 15 en 16 juni 2019. Ik ben tijdens dit festival met mijn hele sprookjesbos te vinden in restaurant Mooi Oldemarkt, Kruisstraat 88, 8375 BH Oldemarkt.

Lang niet alles wat ik heb gemaakt en tentoonstel is sprang, maar een deel is dat wel en daarom wil ik het hier toch graag even noemen.

Zie voor meer informatie ook de website van het Textiel Festival Weerribben en mijn eigen website Feathers and dragons.

sprang vogeltje
01-02-2019  14:46

Na lange tijd heb ik eindelijk weer eens iets te melden: Ik heb een werkbeschrijving van een sprang vogeltje toegevoegd aan deze website.

sprang vogeltje

 

Dit vogeltje kan gemaakt worden voor het project "Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is". 

Meer informatie op deze pagina van de website: http://www.sprangavonturen.simpsite.nl/sprang-vogeltje

 

Sprang en borduren
28-09-2018  18:54

Momenteel volg ik een online cursus borduren. Natuurlijk wil ik het borduren graag combineren, waar dat ook maar enigszins mogelijk is.

Nieuwsgierig naar hoe ik dat doe? Neem dan hier even een kijkje.

Sprang tassen
19-08-2018  07:59

De tas met sprang gecombineerd met Hedebo borduren is intussen al weer een tijdje klaar. Meer foto's van deze tas zijn te vinden op deze pagina op Ravelry.

Sprang en Hedebo borduren

 

Intussen heb ik ook nog wat andere tassen/boodschappennetten gemaakt met sprang. Deze zijn hier te vinden.

Meer sprang in combinatie met Hedebo
01-07-2018  13:15

Vorige zomer was ik bezig met sprang in combinatie met Hedebo borduren (zie hier, op mijn Engelstalige tegenhanger van deze website).

Deze zomer wil ik daarmee verder gaan. Ik wil er een grote tas mee gaan bedekken. Inmiddels heb ik een begin gemaakt met wat nieuwe stukjes sprang en Hedebo.

Sprang en Hedebo borduren

 

Sprang bloem
29-04-2018  20:04

Eindelijk weer eens wat sprang gedaan.... Een klein werkje ditmaal; een bloem.

Deze sprang is afgewerkt met haken en met een draad door het midden, die later aangetrokken is. Verder vanaf de achterkant verder in vorm gemaakt en later nog een soort zelfgemaakte kraal in het midden toegevoegd.

 

sprang bloem

Website Carol James
20-03-2018  14:21

Hoewel ik op dit moment zelf even niet met sprang bezig ben, is mijn You Tube kanaal Sprangria in korte tijd gegroeid naar meer dan 1000 abonnees.... Ik ben van plan nog meer filmpjes toe te voegen, maar op dit moment ben ik nog even met andere dingen bezig....

Om het hier niet helemaal stil te laten vallen, vraag ik vandaag de aandacht voor de website van Carol James - Sashweaver en Spranglady.... Ik heb haar inspirerende website toegevoegd aan de pagina links.

Mijn eigen garen maken
28-01-2018  20:09

Ik vind het leuk om met materialen te experimenteren. Op zolder vond ik nog een tas vol skai (imitatie-leer), ooit van iemand gekregen. Dit daagde me uit hier een toepassing voor te vinden. Ik ben begonnen met het in smalle repen knippen van de stof. Met de naaimachine verbond ik een aantal repen stof met elkaar om langere stroken te krijgen.

Met deze stroken ben ik een koord gaan draaien. Ik denk dat het leuk is om hier iets mee te gaan doen in sprang, maar voor het zover is moet ik nog wel een flink stuk koord erbij maken....

Je eigen garen maken

Sprang engeltjes (video)
13-12-2017  08:56

Ik ben weer volop bezig met sprang en heb een aantal engeltjes gemaakt met sprang. Om deze engeltjes te maken heb je 2 kleine lapjes sprang nodig.

Ik laat het hele maakproces zien in een serie van 3 nieuwe video's. De eerste 2 video's gaan over het maken van de 2 lapjes ("Holes all across the warp" en "Intertwined sprang - left over right"). 

In de 3e video laat ik zien hoe je met deze 2 lapjes het engeltje maakt.

Links ter inspiratie
22-10-2017  09:19

Op dit moment ben ik zelf even niet zo actief met sprang bezig, omdat ik voor mijn project Feathers and dragons een grote draak aan het maken ben, waarbij ik vooral vrij haken gebruik.

Om het niet helemaal stil te laten blijven op deze website, heb ik een nieuwe pagina met links over sprang toegevoegd. Ik wil van tijd tot tijd hier een link aan toevoegen.

De eerste link naar sprang van anderen is naar de website Krosienky Sprang van Sylva Antony ńĆekalová. Ik vind haar werk altijd heel inspirerend en deel het daarom graag. Als de website in het Tsjechisch verschijnt, even klikken op de Engelse vlag, rechtsboven.

Sprang en Hedebo borduren
17-08-2017  17:44

Ik heb een werkbeschrijving gemaakt voor een combinatie van sprang en Hedebo borduren. Het is alleen wel in het Engels, hoewel de filmpjes die ik hiervoor heb gemaakt wel Nederlands gesproken en Engels ondertiteld zijn.

Ik heb deze werkbeschrijving (in het Engels "tutorial") gemaakt voor een CKWAL (samen haken, breien en weven) op het IFFF (Internationaal freeform forum) op Ravelry. Van juni t.m. augustus is er elke week een van de deelnemers DFAD (Designer for a day - ontwerper voor een dag). Er wordt dan een techniek beschreven, in relatie tot een bepaald gebied of land. Voor mijn beurt om een techniek te verkennen heb ik gekozen voor sprang en Hedebo borduren uit Denemarken. 

De Engelstalige PDF over sprang en Hedebo borduren is te vinden op de Engelstalige tegenhanger van deze website: Freeform sprang: http://www.freeform-sprang.simpsite.nl/sprang-and-hedebo-embroidery

 

Sprang en weven op de "DIY Weaver"
30-07-2017  13:14

Een nieuw avontuur is begonnen: Het combineren van kleine stukjes sprang op de DIY Weaver. Meer hierover op de pagina sprang en weven onderaan.

 Sprang en freeform weven

Meer filmpjes over sprang
10-05-2017  17:10

Inmiddels heb ik 12 korte filmpjes over sprang op You Tube gezet. De filmpjes gaan over de basis van sprang, maar ook over het maken van gaten, het wisselen van groepjes draden (warp transposition), en het afwerken van sprang op een andere manier (met een borduursteek). De filmpjes zijn Nederlands gesproken, met Engelse ondertiteling. Ze zijn allemaal te vinden op mijn You Tube kanaal met de titel Sprangria.

 

Gelukt! Eerste filmpjes op You Tube gezet
30-03-2017  19:08

Hiep, hiep, hoera! Het is gelukt om mijn eerste 3 filmpjes over sprang op You Tube te zetten. Ik ben op You Tube evenals op Facebook te vinden onder de naam Sprangria. Mijn eerste filmpjes gaan over de basis van sprang: Hoe je een sprang opzet en hoe je een vlechttoer en een overvlechttoer in rechts vlechten doet.

Ik begin met filmpjes voor beginners. Geleidelijk aan wil ik echter ook toewerken naar filmpjes voor gevorderden.

Hier is de link naar mijn You Tube kanaal

Nieuwe pagina op Facebook
25-03-2017  18:45

Sinds kort heb ik een nieuwe pagina op Facebook, die vooral is bedoeld voor mijn sprang, in combinatie met andere technieken. De pagina is te vinden onder de naam Sprangria. Ik heb voor deze naam gekozen, omdat mijn eigen naam (Ria) er dan ook in is verwerkt.

Ik hoop binnenkort ook op You Tube filmpjes over de techniek sprang te plaatsen. Wordt vervolgd....

Werken met papiergaren en de Locker hook
13-02-2017  13:22

Op de pagina sprang en borduren heb ik een artikel toegevoegd over werken met papiergaren en een combinatie met de locker hook - een speciale haaknaald met een oog. Ik heb erg veel plezier aan beleefd aan deze combinatie van sprang met de locker hook en ik hoop dat het ook anderen mag inspireren dit eens uit te proberen.

Sprang en "touw sculpturen"
03-02-2017  19:37

Geïnspireerd door het werk en een filmpje van Judy Tadman, heb ik een heel klein proefje met haar techniek uitgeprobeerd. Ik kon het niet laten om in de wat grotere openingen hele kleine stukjes sprang toe te voegen. Zie hier voor het filmpje.

Voor een foto van mijn klein proefje zie deze pagina op Ravelry. De oranje stukjes zijn sprang.

Sprang en borduren
09-01-2017  20:05

Sprang in combinatie met borduren was nog iets dat ik eens wou proberen. 

Ik heb dat nu gedaan en het resultaat is te zien op de nieuwe pagina sprang en borduren.

Decemberpauze met sprang
13-12-2016  19:29

Nu Kerstmis met rasse schreden nadert, ben ik weer toe aan mijn decemberpauze. Dat wil zeggen dat ik even een adempauze in wil lassen. December is voor mij altijd de tijd om wat meer naar binnen te gaan, om te luisteren naar wat er nieuw geboren wil worden, en om verder te schrijven aan mijn sprookje van het bange vogeltje en de draak (voor mijn project Feathers and dragons). Daarnaast wil ik ook wat tijd inruimen om verder te experimenteren met sprang in combinatie met andere technieken.

Dit betekent dat ik mijn tijd achter de computer inperk en even geen websites en pagina op Facebook bijwerk tot het nieuwe jaar. Ik wens daarom iedereen al vast mooie Kerstdagen toe en een heel goed begin van het nieuwe jaar.

Op Ravelry staan nog een paar nieuwe foto's van mijn laatste experiment. Ik hoop in het nieuwe jaar hier weer terug te zijn met meer nieuws.

 

Meer motieven in dubbele sprang
30-11-2016  09:00

Ik ben nog wat verder aan het experimenteren gegaan met motieven in dubbele sprang en na veel experimenteren begin ik nu het resultaat te krijgen dat ik graag wil zien.

Op Ravelry heb ik een pagina gemaakt, waarop foto's staan van mijn experimenten in patronen in dubbele (en enkele) sprang.

Motieven in dubbele sprang
02-11-2016  08:33

Op dit moment ben ik bezig me verder te verdiepen in de mogelijkheden van het maken van patronen (motiefjes) in dubbele sprang. Hiervoor gebruik ik een andere methode van dubbele sprang als beschreven op deze site. 

Ik werk nu met de methode zoals deze is beschreven in het boek van Peter Collingwood. Daarbij blijf je steeds aan één kant van het frame werken. Op deze manier is het - als je de techniek eenmaal beheerst - betrekkelijk eenvoudig om de kleuren van de voor- en achterkant met elkaar te verwisselen, zodat je een patroon kunt maken. Later meer hierover....

Een kleine pauze
19-10-2016  08:39

Op dit moment ben ik even niet bezig met (freeform) sprang - vandaar dat het hier even stil is gebleven. Niet dat ik niet creatief bezig ben, maar op dit moment gebruik ik even wat andere technieken. Dit doet niets af aan mijn liefde voor sprang - vroeg of laat kom ik daar toch steeds weer bij terug.

Wie mijn uitstapjes naar andere handwerktechnieken wil volgen kan daarvoor mijn website Feathers and dragons volgen en/of mijn pagina voor Feathers and dragons op Facebook.

Artikel in vezel
15-09-2016  13:02

In het blad Vezel staat ditmaal een artikel van mij over mijn sprang experimenten.

Vezel is een inspirerend handwerkblad, dat 4 keer per jaar verschijnt. Voor meer informatie over dit blad en de verkooppunten, zie de website van Vezel.

Effecten in sprang
26-08-2016  18:27

Ter aanvulling op mijn vorige bericht: Ik heb inmiddels een nieuwe pagina gemaakt voor de speciale effecten in sprang die kunnen worden bereikt door kleine stukjes kant (of kralen) toe te voegen.

Versieren van sprang
25-08-2016  16:08

Het is al eventjes geleden dat ik hier op deze site iets toevoegde. Ik ben nog altijd wel bezig met mijn kunstproject Feathers and dragons en ik gebruik daarvoor ook nog steeds sprang, maar.... sinds het grote sprookjesscherm klaar is, speelt freeform sprang niet meer altijd de hoofdrol. Dit betekent dat er dan ook even wat minder is om hier te laten zien.

Op dit moment ben ik echter bezig met het maken van een grote zwarte vogel, voor mijn sprookje van het bange vogeltje en de draak. Voor deze vogel gebruik ik wel weer sprang - ditmaal in combinatie met breien en met kleine stukjes kant die ik aan de draad toevoeg voor ik de sprang opzet. Ik zal binnenkort hierover een nieuwe pagina toevoegen aan deze website. Wie erg nieuwsgierig is kan al vast kijken op mijn Engelstalige site.

detail sprang met stukjes kant

Een experiment
29-06-2016  19:23

Niet direct freeform (althans niet in dit stadium), maar wel een experiment: Ik ben aan het spelen geweest met de combinatie van intertwined en interlinked sprang.

En dat dan ook nog in een combinatie met gympen (zie foto, onderaan links).

experiment intertwined/interlinked sprang

Nieuwe foto's in het fotoboek
12-05-2016  20:34

Het heeft even geduurd, maar nu is het kamerscherm met freeform sprang dan toch na lange tijd klaar. Ik ben blij met het resultaat, waarvan al iets te zien is op de eerste foto's die ik ervan heb gemaakt. Zie het fotoboek op deze website.

Weinig nieuws?
03-04-2016  19:45

Ik ben al een tijdje afwezig op deze site. Dit betekent echter niet dat het nu stilstaat hier.... Voor mijn project Feathers and dragons heb ik een nest voor de wevervogel gemaakt. Dit nest heb ik gemaakt met sprang. Het hangt ook aan een tak van sprang, in mijn kamerscherm, dat eigenlijk niet echt meer een kamerscherm is te noemen. Het is onderdeel van het sprookjesbos dat ik aan het maken ben voor het sprookje van het bange vogeltje en de draak.

Een foto van het nest is te vinden op mijn projectpagina van de wevervogel op Ravelry.

Op dit moment werk ik nog aan bladeren voor de tak waar het nest aan hangt. Hiervoor gebruik ik de techniek Margaretenspitze. Dit is naast sprang een andere techniek die ik graag gebruik. Ik werk hiervoor uit het boek "Margaretenspitze" dat is geschreven door Heike Becker.

sprang en weven
13-03-2016  20:12

Sinds kort heb ik een hevelriet weefgetouw. In mijn eerste experiment op dit weefgetouw moest natuurlijk ook een stukje sprang zitten. 

Allereerst heb ik tussen het weefwerk in een sprang met inslag gemaakt. Het resultaat is te zien onderaan op de pagina sprang en weven.

Interview met mij over freeform sprang
01-03-2016  20:00

Op de site van Sylva Antony Cekalova is een interview met mij (met foto's) te vinden over freeform sprang. Als het in het Tsjechisch verschijnt, klik dan even op de Engelse vlag, rechtsboven op de pagina, voor de vertaling naar het Engels.

Nieuws
29-02-2016  20:06

Op deze plaats zal steeds het "nieuws" te vinden zijn. Zowel wat er nieuw is op deze site als wat er verder voor nieuws is.

Op dit moment is deze hele website nog betrekkelijk nieuw. Ik ben er ook nog mee aan het werk, maar het begint nu aardig te vorderen.