Freeform plezier met weven
Sprang en weven is een goede combinatie. Ik experimenteer er graag mee.
Ik laat hier wat foto's zien van werk onderweg en het eindresultaat, zodat mijn manier van werken duidelijk wordt.
Ik begin met weven. Dan voeg ik tussen het weefwerk sprang toe.
Met behulp van een haaknaald en een stukje karton zet ik nieuwe lussen op voor een volgend stukje sprang. In dit nieuwe stukje gebruik ik weven tussen het voor- en achterveld van de sprang (zie mijn beschrijving hiervan bij sprang in meerdere richtingen).
Daarna opnieuw een stukje weven en weer sprang tussen het weven in.
Nog meer toevoegen.... Ditmaal gebruik ik een groot frame voor gympen voor de sprang. Kruisende sprang door weven.......


sprang en weven
Nieuwe lussen toevoegen voor volgende stukje sprang
weer een stukje weven toevoegenfreeform sprang en weven

freeform sprang en weven
Sprang op het weefgetouw
Sinds kort heb ik een klein hevelriet weefgetouw. Natuurlijk wil ik mijn weven weer combineren met sprang. Ik ben nog in de experimenteerfase, maar heb al wel wat eerste resultaten. Allereerst heb ik een normale sprang met gaatjes gemaakt. Na iedere toer heb ik aan beide kanten van de sprang een weefdraad ingeslagen. Ik ben tevreden over het open resultaat. In het midden en ergens aan de bovenkant heb ik een strook stof ingeslagen.

sprang met inslag in het weefwerk

Spelen met de "DIY Weaver" (Martha Stewart)

Ik heb een nieuw soort "weefbord" aangeschaft met verplaatsbare pinnetjes. Hierop ben ik aan het spelen met freeform weven in combinatie met kleine stukjes sprang. Doordat de pinnetjes verplaatsbaar zijn, is het mogelijk de spanning van de sprang te regelen, al is het wel oppassen dat de draden niet van de pinnetjes glijden bij een lossere spanning. Om dit te voorkomen zou je in het spranggedeelte ook de bijgeleverde langere pinnen kunnen gebruiken (al zijn daar niet zo veel van). 
Hieronder een impressie van de mogelijkheden. Zoals op de 2e foto te zien is, heb ik tijdens het werk een deel van de pinnen verplaatst, vanwege de sprang.
Ook heb ik een dubbele draad gebruikt om de kettingdraden op te spannen, want je hebt voor de sprang zowel een voor- als een achterdraad nodig.

sprang en weven op de DIY Weaver (opzet)

Sprang en weven op de DIY Weaver

Sprang en weven op de DIY Weaver